2019-02-21

Sponsorintervju: Oderland

Oderland är med och sponsrar, så låt oss höra vad VD Jack Oderland har att säga.

Oderland är ett webbhotell som varit med ett bra tag, och syns förstås regelbundet på diverse WordPress-relaterade tillställningar och konferenser. Därför är det kul att de är med och sponsrar Webbpublicering med WordPess 5.0. Låt oss höra vad Jack Oderland, VD, har att säga om detta. Det är för övrigt Jack som är till höger på bilden, jämte övriga ägare Victoria Oderland och David Majchrzak.

Vilka är ni och vad erbjuder ni för tjänster? Ge oss hisspitchen!

Oderland är ett premium-webbhotell. Vi fokuserar på att leverera en utmärkt hosting-upplevelse till kunder som värderar prestanda, stabilitet, säkerhet och rätt support i rätt tid. Oavsett med det är i en delad webbhotellsmiljö, eller med större resurser som en managed server.

Vad tror ni om den nya innehållsredigeraren Gutenberg, och vad den innebär för WordPress?

Gutenberg är framtiden. Även om det känns lite ovant i början känns det snabbt naturligt efter hand. Efter några dagar med Gutenberg vill man verkligen inte gå tillbaka till den gamla tråkiga vita rutan.

Vi ser några av våra byråkunder redan börja släppa fantastiska webbplatser byggda med Gutenberg. Webbplatser som tidigare behövt en komplex page builder går nu att göra mycket enklare för användaren i Gutenberg.

Där ser vi också en stor förändring, hos våra andra många kunder med mindre webbplatser. Upplevelsen med Gutenberg blir så mycket lättare. Bland annat för att det är enhetligt.

Vår support brukar se en del frågor kring alla stora nya versioner av WordPress. Men 5.0 och Gutenberg blev faktiskt lite mindre än vi trodde. Det hela verkar, från användarnas sida, gått mycket lugnare till än vad vi kanske alla trodde innan.

Hur bidrar ni till WordPress och öppen källkod, förutom att sponsra Webbpublicering med WordPress 5.0 då, förstås?

Förutom att vi hela tiden försöker förbättra tekniken som kan erbjuda kunder som arbetar med WordPress stödjer vi såklart WordPress-communityn också.

WordCamps är en viktig del av WordPress-världen. Vi sponsrar därför regelbundet WordCamps i både Sverige och Norden.

Vi har vårt kontor i Göteborg där vi också driver den lokala WordPress meetup-gruppen. Där vi kan bidrar vi också med kod tillbaka till diverse WordPress-relaterade projekt, som till exempel wp-cli. Precis som du gillar vi att se WordPress växa och nå nya framgångar.

Tycker du det finns fler saker som vi kan göra som din hosting-partner för WordPress-communityn? Berätta för oss, så blir vi extra glada!

Vad hoppas ni att WordPress är för något om fem år?

Vi är fortfarande i en slags övergångsfas med WordPress. Hela webben rör sig snabbt mot att bli mer modulär. Gutenberg är ett bra exempel på det. Ett annat är REST API:t vi fick med 4.7. Att använda WordPress som applikationsramverk är nu enklare än någonsin.

Om fem år har vi nog landat ännu mer där. Vi använder WordPress ännu mer som ett komponent-baserat ramverk för att skapa kraftfulla nästa generationens webbplatser och webbapplikationer.

Får jag önska mig något är det att arbetet med Gutenberg inte glömmer bort integrationen och nyttan med REST API:t. Där finns lite att jobba ikapp med. Summan av de båda kommer verkligen göra WordPress än mer kraftfullt. Där hoppas jag vi är om fem år.


Oderland är din premium-driftpartner för dina webbplatser. Våra kunder värderar prestanda, stabilitet och support, oavsett om det gäller webbhotell eller servrar.