2019-01-25

Sponsorintervju: GleSYS

GleSYS är välkända i WordPress-världen, och vi är förstås väldigt glada över att de är med och sponsrar Webbpublicering med WordPress 5.0.

GleSYS är välkända i WordPress-världen. De har sponsrat åtskilliga WordCamps och meetups genom åren. Därför är det extra kul att de är med och sponsrar Webbpublicering med WordPress 5.0, och därmed gör den möjlig att bli så bra som den bara kan. Låt oss höra vad Petter Knutsson, marknadsansvarig på GleSYS, har att säga.

Vilka är ni och vad erbjuder ni för tjänster? Ge oss hisspitchen!

GleSYS grundades 1999 och har mer än 17 års erfarenhet av serverhosting. I vårt erbjudande ingår virtuella och dedikerade servrar, colocation och mycket mer. Vi äger och driftar två egna datacenter i Sverige och erbjuder våra cloudtjänster i Oslo, Amsterdam och London. Vi är bland annat en ledande leverantör till svensk e-handel och har runt 4 000 kunder i 65 länder.

Vad tror ni om den nya innehållsredigeraren Gutenberg, och vad den innebär för WordPress?

Gutenberg har ju onekligen varit en het potatis i både communityn och för WordPress själva. Det kommer ta tid innan den landar helt hos både redaktörer och utvecklare men framtiden är ljus. Äntligen finns det ett standardiserat sätt att bygga mer ”rikt innehåll” utan att behöva använda lite halvskakiga sidbyggar-plugins från tredjepart – alla med sina egenheter.

Redan nu finns det gott om teman som har stöd för Gutenberg och jag ser fram emot att ännu fler snabbt anpassar sina lösningar till att stötta Gutenberg.

Hur bidrar ni till WordPress och öppen källkod, förutom att sponsra Webbpublicering med WordPress 5.0 då, förstås?

Öppen källkod är något som ligger oss varmt om hjärtat. En av våra utvecklare har t.ex. skrivit installationsskriptet för WordPress på Debian. Samma skript används också i Ubuntu.

Vi har som ambition att bygga så mycket som möjligt på öppen källkod och bidrar till communityn, till exempel med mirrors för nedladdning av open source-operativsystemen Debian, Fedora och CentOS.

Vad hoppas ni att WordPress är för något om fem år?

WordPress tillväxt kommer inte att minska. Fler och fler av de större spelarna kommer att välja WordPress. Se bara Microsoft och Greenpeace som under de senaste åren flyttat många av deras bloggar till plattformen.

WordPress som CMS kommer att fortsätta att utvecklas som en ”one-stop-shop” för webbaserat innehåll, till exempel med det numera inbyggda stödet för podcasts och internt bildbibliotek. De tar upp fighten med aktörer som Wix och Squarespace.

Introduktionen av ett REST API för ett par år sedan var bara början av byggandet av ett än mer utvecklarvänligt WordPress som är mer av ett ramverk än ”bara” ett CMS. Här tror jag vi kommer få se jättemycket spännande lösningar framöver.


GleSYS är en av Sveriges ledande hostingleverantörer. Spinn upp en kraftfull VPS på bara några minuter i något av våra fem datacenter – helt utan bindningstid!